Materiaal & Vezels

GRONDSTOFFEN VOOR HOGE KWALITEIT

Natuurlijke vezels, geregenereerde vezels en synthetische vezels hebben elk andere voordelen, die men apart of samen kan gebruiken.

Natuurlijke vezels

Natuurlijke vezels worden uit natuurlijke grondstoffen gehaald (bijv. planten of dieren) en hebben een beperkte lengte. Met uitzondering van zijde worden al deze vezels als stapelvezels tot garen gesponnen. Dat betekent dat de individuele vezels allemaal in dezelfde richting (parallel met elkaar) geordend en tot een kaardrol worden gevormd. Daarna kan het spinproces beginnen. Daarbij worden meerdere kaardrollen steeds verder in elkaar gedraaid. Zodat uiteindelijk een stevig garen wordt gevormd.

PLANTAARDIGE VEZELS: katoen, linnen, hennep
DIERLIJKE VEZELS: wol, zijde
GEREGENEREERDE VEZELS: viscose, modal, lyocell, tencel®

Mey_Unternehmensbilder_Dessous
 • KATOEN
  Katoen wordt uit een zeer oud gewas uit de tropen en subtropen gehaald. Voor onze series Organic en Noblesse gebruiken wij bijvoorbeeld katoen uit Peru, dat volledig met de hand geplukt en gesorteerd wordt. Hierdoor zijn er minder verontreinigingen en is een hoge kwaliteit gegarandeerd, omdat alleen de volledig geopende zaaddozen worden geoogst. Bovendien zijn de vezels van deze soort bijzonder lang (meer dan 40 mm stapellengte). Zo wordt het katoen bijzonder zacht, scheurbestendig en duurzaam (ook wanneer het vaak gebruikt en gereinigd wordt).

  Katoen kan tot 65% van zijn eigen gewicht aan water opnemen, maar daardoor droogt het ook heel langzaam. Textiel van katoen heeft een zeer aangenaam draagcomfort en prikt niet, het is ademend, huidvriendelijk, eenvoudig te onderhouden en geschikt voor de droger.

 • WOL
  Wol is afkomstig van de zachte haren van een vacht (meestal van schapen) en bestaat uit keratine. Voor onze productie gebruiken wij merinowol, omdat deze soort wol bijzonder fijn en sterk gekruld is. Hierdoor bezit het een isolerende functie en houdt bijzonder lang warm. Fijne wolvezels hebben een lengte van 4–7 cm en beschikken over tot wel 12 golven per centimeter. Wol kan tot 33% van haar gewicht aan waterdamp opnemen zonder dat het vochtig aanvoelt en droogt aanzienlijk sneller dan katoen. Wol is bovendien relatief vuilafstotend, neemt weinig geuren op en kreukt nauwelijks.

  Voor de Mey-bodywear wordt merinowol meestal als vezelmengsel samen met viscose of zijde gebruikt.

 • ZIJDE
  Zijde is een fijne vezel die uit de cocons van de zijderups wordt gewonnen. Ze bestaat uit proteïnen en is het enige in de natuur voorkomende filament met een lengte van 800–3000 m per cocon. Om 250 g zijdevezels te spinnen, zijn ongeveer 3000 cocons nodig. Zijde onderscheidt zich door haar glans en enorme sterkte, en isoleert tegen kou en warmte. Textiel dat hiervan wordt gemaakt, voelt zeer zacht, glad en koel aan op de huid. Zijde kan tot 33% van haar gewicht aan water opnemen en kreukt nauwelijks. Bovendien kan zijde heel goed worden gekleurd, de kleuren zijn zeer stralend en intensief. Zijde is echter zeer gevoelig voor hoge temperaturen, beschadigingen, watervlekken en directe zonnestralen. Zijde kan zeer goed met andere vezels worden gecombineerd, door haar zachtheid en glans is ze de perfecte aanvulling op andere vezels.
 • VISCOSE
  Viscose is een kunstmatig geproduceerde vezel van natuurlijke cellulose, die uit verschillende houtsoorten wordt gewonnen. Daarom is dit garen ook biologisch afbreekbaar. Bovendien is er voor de productie en verwerking ervan veel minder water en energie nodig dan voor katoengaren. Tijdens het viscoseproces (een natspinproces) wordt deze vezel kunstmatig als eindeloos filament geproduceerd en heeft soortgelijke eigenschappen als katoen. Tijdens het productieproces zijn er echter veel verschillende mogelijkheden om de vezeleigenschappen te beïnvloeden. Zo kunnen de textieleigenschappen van katoen zelfs nog worden overtroffen.

  Viscose kan heel veel water absorberen, heeft een aangenaam draagcomfort en kan eenvoudig worden gewassen. Ze kreukt weinig en droogt iets sneller dan katoen. Bovendien is viscose zeer huidvriendelijk.

 • MODAL | MICRO-MODAL®

  Modal is een kunstmatig geproduceerde vezel die zeer sterk op viscose lijkt. Voor de productie ervan wordt uitsluitend cellulose uit beukenhout gebruikt. Daardoor zijn de vezels zowel in droge als in natte toestand veel sterker dan viscose.

  Textiel van Micro-Modal® voelt dankzij de fijne vezels zeer zacht en soepel aan. Het materiaal is bijzonder zacht. Stoffen van Micro-Modal® hebben een glad oppervlak met een zijdige glans, zijn vormvast en kunnen als microvezel zelfs nog meer water opnemen dan katoen.

 • LYOCELL | TENCEL®
  Lyocell bestaat uit sterke, geregenereerde vezels uit eucalyptushout. Die zijn net als Micro-Modal® zeer soepel en beschikken over een goede vochtopname.

  Het proces met het niet-toxische oplosmiddel, dat voor bijna 100% in de productiecyclus aanwezig blijft, heeft de “European Award for the Environment” gewonnen. In vergelijking met katoen is er voor de productie duidelijk minder water nodig. Het garen heeft een unieke fibrillenstructuur. Dat betekent dat er zich zeer kleine haartjes aan het vezeloppervlak bevinden waartussen nog eens piepkleine kanaaltjes lopen. Via deze kanaaltjes wordt het vocht afkomstig van de huid opgenomen en naar het binnenste van de vezel geleid. Zo voelt de stof aangenaam droog op de huid aan.

Synthetische vezels

Synthetische vezels worden ofwel uit natuurlijke grondstoffen (bijv. uit cellulose) of synthetisch (bijv. uit aardolie) via een chemisch proces vervaardigd. Dat zijn zogenoemde filamenten of eindeloze draden die door het proces een veel gladder oppervlak hebben. Zijde behoort ook tot de filamenten, maar is van natuurlijke oorsprong en behoort daarmee tot de natuurlijke vezels.

Met behulp van verschillende spindoppen wordt de vezelstructuur van de synthetische vezels naar wens beïnvloed. Tijdens het verdere verloop van het proces kan het oppervlak van de vezels nog worden gekruld. Dit zorgt ervoor dat de vezels een gelijksoortige structuur zoals wol krijgen. Dit proces heet textureren. Daardoor blijft de elasticiteit, het volume of een betere grip van de vezels behouden.

Natuurlijk kunnen de synthetische vezels ook gesneden en zoals natuurlijke vezels in een kaardrol samengelegd en daarna gesponnen worden. Hier bestaat dan ook de mogelijkheid om de vezels met andere vezels te mengen. Op die manier kunnen heel speciale textieleigenschappen worden gecreëerd.

SYNTHETISCHE VEZELS:
Polyester-COOLMAX®, polyamide (Meryl®, Tactel®)
Polyacrylics, elastaan (Lycra®, Dorlastan, Creora®)

Mey_Unternehmensbilder_Dessous
 • POLYESTER | COOLMAX®
  COOLMAX® is een synthetische vezel met een zeer goed vochttransport en bijzondere droogeigenschappen, die speciaal voor de sportsector werden ontwikkeld.

  Polyester kan eigenlijk geen vocht opnemen. Wanneer men deze eigenschap echter toch wil benutten, moet men de vezel op een bijzondere manier vervaardigen: Door de speciale propellervorm van de COOLMAX®-vezel is het vezeloppervlak ongeveer 25% groter dan bij normale vezels. Door het capillaire effect wordt het vocht zeer snel van de huid af naar de buitenkant van de stof getransporteerd en kan daar op warme dagen direct verdampen. De COOLMAX®-vezel is ademend, licht en heeft een hoog draagcomfort. De stof kreukt weinig, kan zonder problemen worden gewassen en overtuigt door het aangename gevoel op de huid.

 • ELASTAAN
  Elastaan is een synthetische vezel met een bijzondere eigenschap: hij kan tot drie keer langer dan zijn oorspronkelijke lengte worden uitgerekt. Zodra de spanning afneemt, krimpt de elastaanvezel weer tot zijn oorspronkelijke lengte in elkaar. Dit is mogelijk omdat de vezel bestaat uit een combinatie van zowel stijve als elastische bestanddelen. De vezel is zeer licht en dun, wat verdere voordelen met zich meebrengt. Door het betere draagcomfort wordt de vezel namelijk vaak samen met andere vezels (bijvoorbeeld polyamide en katoen) gebruikt. De elastaandraad wordt hierbij gelijktijdig en parallel met de vezel van een ander materiaal verweven. De elastaandraad ligt dan altijd aan de rechterkant van de gebreide maas. Dit proces noemt men plateren.

  Dankzij de goede vormvastheid, ook na veelvuldig dragen, blijft de vorm lang behouden en verandert er niets aan het draagcomfort: niets rekt uit.

nice-to-know

VOOR ONS CASUAL COTTON ONDERHEMD HEBBEN WE ONGEVEER 9,1 KM KATOENGAREN EN 1 KM ELASTAANVEZELS NODIG OM DE STOF TE VERVAARDIGEN.

Mey_Unternehmensbilder_Dessous

MATERIAALDETAILS

TEXTIELE OPPERVLAKKEN

Dit is de algemene overkoepelende term voor weefsels, gebreide stoffen en bijvoorbeeld ook vilt. De gebreide stoffen worden vervolgens onderverdeeld in inslagbreisels en kettingbreisels. Wij van Mey vervaardigen onze stoffen voor het merendeel in eigen productie als gebreide stoffen in verschillende kwaliteiten en materiaalsamenstellingen. Zo bereiken we verschillende draageigenschappen, zoals bijvoorbeeld een hoge rekbaarheid, een zeer goede zweetopname of een aangenaam glad oppervlak.

Mey_Unternehmensbilder_Dessous

WEEFSELS

Bestaan uit kettingdraden en de inslagdraad. De draden liggen altijd in een rechte hoek ten opzichte van elkaar en vormen een raster.

Mey-quality-Gewebe

INSLAGBREISELS

Bestaan uit steken die uit een draad ineengestrengeld worden. Er is een verkeerde kant en een goede kant.

Mey-quality-Strickware

KETTINGBREISELS

Bestaan uit zeer veel verschillende draden die afwisselend met de aangrenzende steken worden verstrengeld. Schuin stekenpatroon.

Mey-quality-Ketenwirkware

SINGLE JERSEY

Eenzijdig breisel met twee verschillende kanten. Men ziet alleen averechtse steken aan de binnenkant en alleen rechte steken aan de buitenkant.

Twee verschillende kanten: Aan de buitenkant liggen rechte steken voor een glad gevoel. Aan de binnenkant liggen averecht steken die het vocht optimaal naar buiten leiden.

De stof is zeer rekbaar en aangenaam om te dragen.

FIJNE RIBBEL 1:1

Eenzijdig breisel waarbij afwisselend rechte en averechte steken worden gebreid. Daarbij liggen de rechte steken als “ribbel” over elkaar.

Twee identieke kanten: Men herkent afwisselend een ribbel van rechte (verhoogde) en averechte (platte) steken.

De stof is elastisch met een hoge dwarsrek, omdat de ribbels een grote flexibiliteit toestaan en uit elkaar kunnen worden getrokken.

INTERLOCK JERSEY

Dubbelzijdig breisel met recht-recht-gekruiste draden die met twee rijden naalden worden gebreid. Beide draden vormen samen een rij.

Twee identieke kanten: Dicht, recht stekenpatroon aan beide kanten voor een glad, aangenaam draagcomfort.

De stof is heel sterk maar wel iets minder elastisch. Doordat echter zeer fijn garen wordt gebruikt, is de stof heel licht.