Katoen

Het belangrijkste bestanddeel bij het merendeel van de Mey-producten is ons hoogwaardig katoen. Dat kopen we bij verschillende leveranciers, met wie we soms al meer dan 30 jaar met succes samenwerken. Voorts hecht Mey belang aan innovatieve kweekmethodes en biologisch katoen.

We gebruiken o.a. hoogwaardig katoen uit Peru, dat volledig met de hand geplukt en gesorteerd wordt. Hierdoor zijn er minder verontreinigingen en is een hoge kwaliteit gegarandeerd, omdat alleen volledig rijp katoen wordt geoogst. Om het rijpe katoen te oogsten, gaat men tot driemaal toe het veld langs, omdat niet bij alle planten op hetzelfde moment de zaaddozen geopend zijn.

De vezels van het Pima-katoen uit Peru zijn erg lang (met een stapellengte tot 40 mm), heel fijn en hoogwaardig. Zo wordt het garen in het latere spinproces bijzonder zacht, scheurbestendig en duurzaam – ook wanneer het vaak gedragen en gewassen wordt. Bovendien kan alleen met deze extra langvezelige grondstof een erg fijn garen gesponnen worden.

Katoen kan tot 65% van zijn eigen gewicht aan water opnemen, maar daardoor droogt het ook heel langzaam. Textiel van katoen is daarom erg aangenaam om te dragen en prikt niet. Het is ademend, huidvriendelijk, eenvoudig te onderhouden en geschikt voor de droger.

Baumwolle_2560

Pima-katoen uit Peru

Slider Sustainability_0002_Cotton_Movie

nice-to-know

‘We kopen ons hoogwaardige Pima-katoen uit Peru bij partners, met wie we al meer dan 30 jaar samenwerken. Het garen uit Peru is ontegenzeggelijk uitstekend van kwaliteit. Ook bij onze andere katoensoorten schenken we aandacht aan de herkomst en de kwaliteit. Voor onze serie Organic gebruiken we biologisch katoengaren.’

Slider Sustainability_0000_Peruvian Cotton _05

Kwaliteitskenmerken van katoen

Bij de keuze van ons katoen letten we op een uitstekende kwaliteit. We gebruiken erg langvezelig katoen met een vezellengte tot 40 mm. Het hieruit gesponnen garen wordt erg zacht en blijft toch stevig. Door het klimaat in Peru heeft de katoenplant veel minder water nodig dan in andere teeltregio's. Bovendien wordt ons Pima-katoen uit Peru uitsluitend met de hand en zonder chemische ontbladeringsmiddelen geoogst. Kwaliteitstesten van de stapellengte en het aandeel vreemde vezels garanderen dat alleen de beste, zuivere katoenvezels voor ons garen worden gebruikt. Die kwaliteit voelt u op uw huid!

Collage Peru

Katoen uit Europa

Naast het Pima-katoen uit Peru maken we ook gebruik van katoen uit Europa. De voordelen zijn duidelijk: korte transportwegen, andere irrigatiemogelijkheden en bijgevolg een kleinere ecologische voetafdruk.

Biologisch katoen

Het aandeel van biologisch katoen wereldwijd bedraagt minder dan 2% van de hele katoenoogst. Een groot deel van het aangeboden biokatoen is slecht van kwaliteit en bijgevolg niet geschikt voor onze fijne lingerie. Wij gebruiken alleen het best beschikbare biokatoen, dat in tegenstelling tot gewoon biokatoen een stuk duurder is. Ons biologisch katoen stamt uit India, Israël en Turkije, is fair trade en wordt in Turkije en in Duitsland tot ons GOTS-gecertificeerd garen gesponnen. Bovendien bevat ons biologisch katoen nauwelijks vreemde vezels en is het erg fijn en langvezelig. Vreemde vezels kunnen de kwaliteit van het garen en bijgevolg van de afgewerkte stof ernstig beïnvloeden; daarom vinden we de naleving van dit punt essentieel.